Browse By

76 godina državnosti BiH

Dana 21.11.2019. godine u našoj školi je svečano obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je održana u prostoru naše školske sale i započela je državnom himnom.
U sali prepunoj roditelja, gostiju i učenika, učesnici kulturno-zabavnog programa su se predstavili raznolikim i sadržajnim programom. Kroz recitacije, pjesme, ples, igrokaz i folklorni nastup učenici su pokazali koliko vole svoju domovinu.
Zanimljivo je spomenuti da je, nakon dobrodošlice i pozdrava voditeljice programa na bosanskom jeziku, jedna učenica poželjela dobrodošlicu i na turskom jeziku našim cijenjenim prijateljima iz Turske. Direktor Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“, gospodin Duran Mrnđić čestitao je učenicima, nastavnicima i gostima 25. novembar – Dan državnosti BiH istakavši da je ovaj datum u historiji BiH jedan od najznačajnijih, pa mu se u našoj školi poklanja posebna pažnja.
Nastavnice razredne nastave Lejla Gluščević i Selma Džomba su veoma uspješno organizovale i vodile svečanost i bilo je evidentno da je mnogo rada, truda, volje i žara uloženo u realizaciju programa. Učiteljica Edina Bašić je pripemila učenike za ulogu vojnika koji su u toku programa, kao pratnja horu koji je izveo prekrasnu ilahiju „Devet heroja“, odali počast herojima prošlog rata. Za hor i muzičku pratnju je vrlo uspješno bila zadužena nastavnica muzičke kulture Emina Šalaka. Recitatorska sekcija na čelu sa nastavnicom bosanskog jezika Sabinom Kadrić se predstavila  prigodnim recitalom. Učiteljice Lejla Pašić i Lejla Glavinić su plesnom tačkom i predstavom „Dajte nam ljubav“ oduševile publiku. Učenici V-2 su kroz igrokaz o Bosni pokazali svoju ljubav prema domovini, a igrokaz je sa djecom uspješno realizirala učiteljica Adisa Ćenanović. Kulturno-zabavni program nastavljen je nastupom folklorne sekcije pripremljenim pod budnim okom voditeljice Lejle Muratović, a posebne simpatije publike osvojio je razigrani nastup naših prvačića koje vode učiteljice Emina Agović i Amra Memić.
Svečanoj priredbi je prisustvovao i direktor Instituta Yunus Emre, gospodin Mehmet Akif Yaman sa saradnicima, koji je izrazio posebno zadovoljstvo što je bio učesnik naše proslave i bio posebno oduševljen pozdravnim govorom na turskom jeziku.
Osnovna škola „Mustafa Busuladžić“ će i u narednom periodu vrijedno nastaviti sa praksom obilježavanja i poštivanja važnih historijskih datuma i praznika.