Browse By

HISTORIJAT

Znati tradiciju i prošlost  svoje škole je obaveza sviju nas. Kroz historiju ove škole bitno je naglasiti da škola proslavlja svoj 62 rođendan.  Kroz svoje godine škola je promjenila mnogo naziva, a tradicija upijanja novih znanja je nastavljena i dalje.Škola u Dobroševićima izgrađena je 1957. godine. Osnovna škola „Mustafa Busuladžići“ je smještena u naselju oko 15 km od centra Sarajeva.Nalazi se u prelijepom ambijentu sa uređenim školskim dvorištem i parkom punim zelenila. U školskom dvorištu nalazi se spomen-obilježje nastradalim stanovnicima ovog područja. 1957 godine škola je nosila naziv Nikola Tesla i kao takva djeluje četiri godine. Od 1961 do 1971 egzistira koa JU OŠ “ Gavrilo Princip”. Iako je škola postala samostalna 2006.godine, krupnim koracima nastoji da zauzme mjesto među vodećim školama Kantona Sarajevo, što dokazuje brojnim uspjesima na općinskim, kantonalnim i drugim nivoima takmičenja..

Osnovno obrazovanje u sarajevsko prigradsko naselje Dobroševići dolazi dvadesetih godina prošlog stoljeća. Započeto je u kući porodice Kruščac, u kojoj je živio poznati doktor koji je ustupio nekoliko soba porodične kuće u kojima će se narednih desetljeća odvijati osnovno obrazovanje. Tako je bilo sve do 1957. godine, kada se osniva škola u Dobroševićima koja nosi naziv “Nikola Tesla”. Iduće četiri godine škola će biti četverogodišnja, da bi 1961. godine škola promijenila naziv u “Gavrilo Princip” i prerasla u osmogodišnju. Ovakav status škola zadržava sve do 1996. godine, kada je škola pripojena OŠ “Behaudin Selmanović”, te tako ostaje sve do 2006. godine. Nakon uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, škola postaje samostalna i dobija naziv OŠ “Dobroševići”. Pod tim nazivom ostaje idućih 11 godina. Nakon toga 26. oktobra 2017. godine donijeta je odluka o preimenovanju OŠ ‘Dobroševići’ u OŠ ‘Mustafa Busuladžić’.

 OŠ “Mustafa Busuladžić” u nastavnoj 2017/2018. godini upisano je 535 učenika raspoređenih u 21 odjeljenje. Škola ima 48 uposlenika i 22 vannastavne sekcije, karate-klub, kao i klubove za izučavanje engleskog, turskog i njemačkog jezika. Škola odnedavno radi u dvije smjene, a prije samo godinu ukinuta je treća smjena zbog izgradnje novog školskog objekta s 8 novih kabineta i 6 učionica s pretkabinetima, koji je otvoren 22.09. 2016. godine. Direktor Mrnđić tvrdi da će se zbog ovoga mnogo poboljšati rezultati učenika i efikasnost u školi, a stalnim naporima će se raditi na promoviranju kvalitetne nastave i osiguravanju obrazovanja visokog kvaliteta. Novi objekt dobili smo zahvaljujući Općini Novi Grad. Nakon toliko vremena, i nastavnici i djeca prvi put osjete i vide šta je to, zapravo, škola. Zamislite kako je to kada djeca pješače sedam kilometara do škole. Ovdje su većinom došli ljudi koji nemaju nigdje ništa. Valjalo je početi iz ničega, djecu školovati, a pri tome je i sama škola u veoma teškim uvjetima.

Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”, 8.10.2019,  nako 60 godina svoga rada dobila je i fiskulturnu salu. Fiskulturna sala je manjeg kapaciteta, površine oko 700 metara kvadratnih. U njoj će se moći izvoditi gotovo sve sportske aktivnosti. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade izdvojilo je dodatna sredstva za nabavku neophodne sportske opreme. Sada se u sali mogu obavljati i takmičenja iz odbojke i košarke. Dobili smo savremenu opremu i za gimnastiku i ritmičku gimnastiku tako da će i ti sportovi sada biti zastupljeni u nastavi.