Browse By

HISTORIJAT

Poznavati tradiciju i prošlost svoje škole je obaveza svih nas. Naša škola je od svog nastanka do danas promijenila mnogo naziva, ali je tradicija odgoja i obrazovanja novih generacija nepromijenjena. 

 

Osnovna škola „Mustafa Busuladžić“ je smještena u naselju Dobroševići koje je udaljeno oko 15 km od centra Sarajeva. Nalazi se u prelijepom ambijentu sa uređenim školskim dvorištem, parkom punim zelenila i spomen-obilježjem nastradalim stanovnicima ovog područja.

Osnovno obrazovanje u sarajevsko prigradsko naselje Dobroševići dolazi dvadesetih godina prošlog stoljeća. Započeto je u kući porodice Kruščac, u kojoj je živio poznati doktor koji je ustupio nekoliko soba porodične kuće u kojima se narednih desetljeća odvijalo osnovno obrazovanje.

Tako je bilo sve do 1957. godine, kada se gradi školska zgrada i osniva škola  koja dobija naziv “Nikola Tesla” i djeluje po četverogodišnjem sistemu.  1961. godine preimenovana je u JU OŠ “Gavrilo Princip” i uspostavljen je osmogodišnji sistem obrazovanja. Pod ovim imenom egzistira sve do 1996. godine, kada je pripojena OŠ “Behaudin Selmanović” i u njenom sastavu djeluje do 2006. godine. Iako je postala samostalna tek 2006. godine, krupnim koracima nastoji da zauzme mjesto među vodećim školama Kantona Sarajevo, što dokazuje brojnim uspjesima na općinskim, kantonalnim i drugim nivoima takmičenja.

Nakon uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, škola postaje samostalna i dobija naziv OŠ “Dobroševići”. Pod tim nazivom ostaje idućih 11 godina.

Rješenjem Općinskog suda u Sarajevu broj 065-0-Reg-17-003434 od 9.8.2017. godine OŠ “Dobroševići” je preimenovana u OŠ “Mustafa Busuladžić”.

22.9.2016. godine je otvoren dograđeni dio škole sa 8 novih kabineta i 6 učionica s pretkabinetima. Osnovna škola “Mustafa Busuladžić” je 18.10.2018. nakon 60 godina svoga rada dobila i fiskulturnu salu. Fiskulturna sala je manjeg kapaciteta, površine oko 700 metara kvadratnih. U njoj se mogu izvoditi gotovo sve sportske aktivnosti. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade izdvojilo je dodatna sredstva za nabavku neophodne sportske opreme. Sada se u sali mogu obavljati i takmičenja iz odbojke i košarke. Dobili smo savremenu opremu i za gimnastiku i ritmičku gimnastiku, tako da će i ti sportovi sada biti zastupljeni u nastavi.

Novi objekat je napravljen uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Međutim, tu nije kraj uređivanju i unapređivanju školske zgrade, a samim time i kvalitete odgojno-obrazovnog rada.

Pozitivan primjer unapređenja je i projekat priključenja plina u našu školu, što je ujedno i prvi priključak u ovom naselju, a koji je finansirao općinski načelnik Semir Efendić.

26.9.2019. godine je započeo proces utopljavanja stare školske zgrade i zamjene dotrajalih elemenata krova novim limenim pokrivačem koji su finansirali Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Vlada Švedske. Implementator projekta  je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Ovaj proces je uspješno i završen uz stalnu podršku Općine Novi Grad Sarajevo. 

Danas škola ima 452 učenika raspoređenih u 19 odjeljenja koji imaju izbor za učenje tri strana jezika: njemački, engleski i turski. Naši učenici učestvuju u brojnim vannastavnim aktivnostima i njeguju prijateljske odnose sa brojnim školama, od čega bismo posebno izdvojili bratimljenje sa školom u Turskoj.  

Nastavljamo vrijedno raditi i realizirati nove projekte.