Browse By

Nakon 60 godina postojanja škola u Dobroševićima dobila sportsku salu

[Best_Wordpress_Gallery id=”95″ gal_title=”otvaranje sale”]

Nakon više od 60 godina postojanja, škola u Dobroševićima prvi put je dobila sportsku salu.

Na radost brojnih učenika, njihovih roditelja i nastavnog osoblja sala je danas stavljena u funkciju, a tim povodom upriličena je i svečanost kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici s kantonalnog, gradskog i lokalnog nivoa vlasti, predstavnici obrazovnih ustanova, učenici, njihovi roditelji i nastavnici, saopćeno je iz pres-službe Općine Novi Grad.

Škola u Dobroševićima izgrađena je 1957. godine i nije imala salu za sport. Časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja uglavnom su se odvijali u školskim hodnicima ili dvorištu.

-Kako postoji ovo naselje, građani nisu nikada imali ovakav sportski sadržaj, ovo je veliki dan za školu i građane mjesnih zajednica „Dobroševići“ i „Reljevo“. Ponosni smo i radosni kad smo dočekali da imamo iste uslove kao učenici drugih škola. U njoj će se moći odvijati različite sportske aktivnosti i časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Velike zasluge za ovaj projekat ima načelnik Semir Efendić. Također bi se zahvalio i ministru Elviru Kazazoviću, koji je zajedno sa Općinom izdvojio dio sredstava za ovaj projekat – rekao je Duran Mrnđić, direktor škole „Mustafa Busuladžić“.

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić istakao je da je u ovom naselju napravljen preporod kada je škola u pitanju, od proširenja škole, izgradnje novog dijela zgrade, pa do izgradnje sportske sale.

-Školu pohađaju djeca sa oko pola teritorije općine Novi Grad i vrlo je važno da smo uspjeli napraviti modernu sportsku salu, a škola postoji više od 60 godina, dakle to je lijepa vijest za stanovnike ne samo općine Novi Grad nego i cijelog Sarajeva. Roditeljima i njihovoj djeci ovo je veliki razlog za radost, naročito kada su djeca u pitanju obično je najdraži predmet onaj koji se dešava u fiskulturnoj sali – kazao je općinski načelnik.

Dodao je da su uslovi za rad ove škole sada na vrhunskom nivou, za razliku od prije tri, četiri godine kada se nastava odvijala u otežanim uslovima u starom dijelu zgrade, u tri smjene i sa više od 90 učenika po jednoj učionice. Sada je to sasvim drugačije, a kako bi se uslovi obrazovanja djece poboljšali, u općini Novi Grad u vrlo kratkom roku izgrađene su dvije škole.

Nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja u OŠ „Mustafa Busuladžić“ Amel Begović izrazio je zadovoljstvo izgradnjom moderne sportske sale u kojoj imaju potpuno nove uslove koji će unaprijediti uspjeh u sportu.

-Uz modernu salu dobili smo i savremenu opremu, tako da će uz ostale sportove u našoj školi sada biti zastupljeni i gimnastika i ritmička gimnastika – rekao je Begović.

Radovi su koštali 1,2 miliona KM, a zajednički su ih finansirali Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS.

Izvor: fokus.ba