Browse By

Obilježen Dan škole

“Cvijet među gradovima, grad gazija i boraca”

Kolektiv Osnovne škole u Dobroševićima, koja odnedavno nosi ime bošnjačkog intelektualca i alima Mustafe Busuladžića danas je obilježio 60. rođendan ove obrazovne ustanove.

[Best_Wordpress_Gallery id=”15″ gal_title=”dan škole”]

U dvorištu ispred škole učenici su za mnogobrojne prisutne goste i roditelje izveli zanimljiv kulturno-umjetnički program protkan recitalima, folklornim tačkama, pjesmom i plesom, kojima su prisutne proveli kroz različita razdoblja kroz koja je naša domovina prošla.

Čestitajući učenicima i uposlenicima ovaj veliki dan, direktor škole Duran Mrnđić kazao je da je ova javna ustanova sa radom počela 1957. godine i da je za šest decenija koliko postoji promijenila pet imena. U njoj su se, kako je istakao, smjenjivale generacije uspješnih učenika.

„Dan naše škole obilježava se 1. aprila. To je dan kada je rođen bošnjački intelektualac, mualim rahmetli Mustafa Busuladžić prije 103 godine. Punih 60 godina ova škola otvara svoja vrata velikom broju generacija. Za sve ovo vrijeme bili smo rasadnik pismenosti i obrazovanih ljudi, a i u buduće ćemo biti učitelji znanja i pismenosti ovog kraja“ istakao je direktor škole.

Danas ovu školu, pohađa 534 učenika raspoređenih u 21 odjeljenje, gdje se nastava odvija u dvije smjene.

„Ova jubilarna godina donijela nam je velike uspjehe kao što je otvorenje novog dijela škole sa osam kabineta, šest učionica sa opremom, elektronskom učionicom za prve razrede i mnogim drugim sadržajima. Po prvi put je Vijeće roditelja obezbijedilo uniforme za sve učenike naše škole. Nadamo se da će se ostvariti i naš san da dobijemo sportsku dvoranu, kako bi i naši učenici imali salu za obavljanje tjelesnog odgoja“, naglasio je direktor škole.

Svečanosti je prisustvovao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima. U svom obraćanju prisutnima načelnik je menadžmentu škole, učenicima i njihovim nastavnicima čestitao jubilej škole i poželio im uspjeh u budućem radu. Posebno se zahvalio učenicima i njihovim nastavnicima na priređenom programu.

Podsjetio je da je u protekle dvije godine uz postojeću školu izgrađen novi dio škole, te najavio početak izgradnje sportske dvorane.

„U ovogodišnjem budžetu Općine i Kantona planirana su sredstva za početak gradnje dvorane, tako da će ova škola sa dvoranom biti jedna od najboljih u Kantonu Sarajevo. Ona pokriva više od polovine teritorije općine Novi Grad, jer joj gravitiraju velike mjesne zajednice Dobroševići i Reljevo“, kazao je načelnik Efendić.

Prilikom današnje svečanosti promoviran je i logo škole, a predstavili su ga direktor Duran Mrnđić i nastavnica bosanskog jezika Senada Đurđević. Pojedincima i kolektivima su uručena priznanja za podršku u razvoju ove obrazovne ustanove.