Browse By

Bratimljenje sa školom u Turskoj – Istanbul

Jačamo prijateljstvo!

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Turska”]

U okviru projekta Bratskih škola koji se realizira u okviru projekta Moj izbor je turski, Federalno ministarstvo obrazovanja Bosne i Hercegovine, Ministarstvo obrazovanja Republike Turske i Institut Yunus Emre potpisali su dva sporazuma o saradnji, prvi je potpisan 30.11.2015., a drugi 31.10.2016. godine. Pozivajući se na prvi sporazum, 88 direktora škola u Bosni i Hercegovini koje imaju turski jezik u svom planu i programu posjetilo je Istanbul i potpisalo ugovor o bratimljenju sa školama u Turskoj (Istanbulu). Zauzvrat, u mjesecu maju 2016. godine direktori bratskih škola iz Turske posjetili su svoje pobratimljene škole u Bosni i Hercegovini. Samo u školskoj 2015-2016. godini oko 1.500 učenika i nastavnika obavilo je posjetu bratskim škola.

Na osnovu protokola potpisanog u Sarajevu, 31.10.2016. godine, federalna ministrica obrazovanja, kantonalni ministri obrazovanja i 53 direktora škola u kojima se po planu i programu izučava turski jezik (ukupno 81 osoba) u grupama su posjetiti Tursku u razdoblju od 12. do 22. januara 2017. godine, gdje su potpisali protokole o bratimljenju škola, a ugostila ih je Direktcija ministarstva obrazovanja Istanbul.

Potpisivanjem protokola o bratimljenju škola u toku ovih posjeta, broj bratskih škola između Bosne i Hercegovine i Turske porastao je sa 88 na 141, a s povećanjem broja škola koje budu uvodile turski jezik ovaj broj će se još više povećati.

 

Ceremonija potpisa protokola o bratimljenju OŠ „Dobroševići – Mustafa Busuladžić“ sa osnovnom/srednjom školom Tuzla Emlak Konut Cemil Meric Ortaokulu iz Turske.

Direktor osnovne škole“Dobroševići“ Duran Mrnđić, prisustvovao je svečanom  potpisivanju protokola o bratimljenju sa osnovnom/srednjom školom Tuzla Emlak Konut Cemil Meric Ortaokulu iz Turske. Direktori bratskih škola iz Istanbula su ugostili direktore/predstavnike bratskih škola iz BiH.