Browse By

Obraćanje direktora povodom Dana škole

Poštovani nastavnici, dragi roditelji, dragi učenici, sve Vas toplo i srdačno pozdravljam. Želim Vam dobro zdravlje i uspješnu online nastavu.
Danas je 63.rođendan naše škole i 106-ta godišnjica od rođenja Mustafe Busuladžića, koji je bio medijavelist, poliglot, prosvjetitelj i klasični intelektualac, a ove godine je ujedno i 75-ta godišnjica od njegovog strijeljanja.
Burna su vremena kroz koji čovječiji život prolazi na planeti Zemlji. Nismo mogli ni sanjati prije 20 dana da će čitav Svijet biti blokiran od tako malog Koronavirusa i takve posljedice donijeti čitavom čovječanstvu. Pripremali smo se da održimo Dan škole u novosagrađenoj fiskulturnoj sali i evo, vidite, po prvi put u historiji čovječanstva, bar kod nas, obilježavamo Dan škole putem online platforme office365 sa maskama, rukavicama i na određenoj udaljenosti između nas najmanje 2m.
Mi smo danas sa razlogom opet ponosni, jer danas na 63.rođendan imamo završen proces utopljavanja starog dijela škole, u stvari završetak projekta “Zelenog ekonomskog razvoja”, koji je bio vrijedan oko 300 000KM. Implementator je UNDP-i uz finansijsku podršku Vlade Švedske i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, uz stalnu podršku Općine Novi Grad Sarajevo.
Naša škola ima 501 učenika koji su raspoređeni u 20 odjeljenja, a nastava se odvija u dvije smjene. Uspješno je uspostavljena online platforma office365, gdje se nastava izvodi na daljinu, od 12.03.2020.godine do daljnjeg. Bitno je napomenuti da su do danas svi naši učenici i roditelji, hvala Bogu, dobro i zdravo, i da se strogo pridržavaju propisa Kriznog štaba. Koronavirus je zahvatio preko 150 država svijeta i opasnost od zaraze je alarmantna. U toku školske godine mnoge projekt smo realizovali kao što su:
– posjeta bratskoj školi Đemil Merić u Istanbulu,
– izleti za učenike,
– škola u prirodi, skijanje, plivanje,
– ekskurziju za 9.razrede,
– javni literarni poziv “Upoznajmo Mustafu”,
– stipendiranje učenika, i druge javne i kulturne djelatnosti škole.
Iz NUS-a smo osvojili drugo mjesto na Općinskom takmičenju, iz predmeta Geografija smo osvojili četvrto mjesto na Općinskom takmičenju, u malom fudbalu u Čarlama ligi smo osvojili prvo mjesto po drugi put zaredom.
Svim nastavnicima, učenicima i roditeljima sretan Dan škole!