Browse By

Prva generacija prvačića u školi pod imenom “Mustafa Busuladžić”

[Best_Wordpress_Gallery id=”41″ gal_title=”prvi prvacici”]

U novogradskoj školi u Dobroševićima počela je nastava za prvu generaciju prvačića u školi pod imenom “Mustafa Busuladžić”. Prisutnim đacima, roditeljima i nastavnom osoblju obratili su se prof. dr. Mevludin Dizdarević, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, te direktor ove škole Duran Mrnđić.

Prof. dr. Mevludin Dizdarević izučavajući godinama intelektualni rad i ostavštinu Mustafe Busuladžića izrazio je u svom obraćanju ponos zbog činjenice da se nalazi na mjestu ogromnog simboličnog i svakog drugog značaja: “Ova škola danas nosi ime jednog od najznačajnijih, najautoritativnijih osoba svog vremena – ime šehida Mustafe Busuladžića. U našoj historiji imamo veliki broj ličnosti koje su obilježile svoje vrijeme, ali koje su planski i sistemski istisnute iz kolektivne memorije Bošnjaka, takvi su bili i Edhem Mulabdić, Enver Čolakhodžić i mnogi drugi. Nad Bošnjacima izvršen je ne samo genocid, već i elitocid što znači ubijanje elite jednog naroda, a Mustafa je zaista bio elita našeg naroda. Svi mi trebamo da budemo ponosni što ova škola sada nosi ime ovog učenog šehida”.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić poželio je sretan početak nove školske godine učenicima i ove ali i svih drugih škola. Najavio je i početak radova na izgradnji sportske dvorane u sklopu ove škole. “Ovih dana planiramo potpisati ugovor za izgradnju sportske dvorane, kako bi i vi, kao i đaci u većini škola u Kantonu Sarajevo imali uslove za vaše sportske aktivnosti i izvođenje redovne nastave tjelesnog odgoja”, kazao je načelnik Efendić.

Iz Budžeta Općine svake godine se finansira nabavka školskog pribora za sve prvačiće sa Novog Grada, kao i za dio učenika slabijeg imovinskog stanja za koje obezbjeđuje i nabavku užina.