Browse By

Dan Planete Zemlje – 22.04.

Širom svijeta se na dan 22.04. obilježava Dan planete Zemlje čiji cilj je da ojača svijest i poštovanje ljudi prema životnoj sredini i prirodi.
Počeci obilježavanja ovog dana sežu u 1970. godinu, kada su pod vođstvom američkog senatora Gaylord Nelsona u SAD-u održane prve masovne demonstracije za zaštitu životne sredine na kojima je učestvovalo više od 20 miliona ljudi.

„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi vasionski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“
–Sekretar Ujedinjenih nacija U Tant 21. mart 1971.godine

U našoj školi se svake godine obilježava Dan Planete Zemlje prigodnim programom u kojem djeca na razne načine šalju poruke o osnaženju svijesti o očuvanju prirode i cijelog eko sistema.
Dosad su naši učenici ovaj dan obilježavali uređujući školsko dvorište, pišući literarne radove, sadeći i njegujući biljke u školskom dvorištu, crtajući maštovite likovne radove i nizom drugih aktivnosti.
Ove godine učenici će Dan Planete Zemlje obilježiti uređujući svoje balkone, bašte, vrtove i cvijetnjake, zajedno sa roditeljima.

*Prikazane fotografije su iz 2019.godine.